Økologisk Miljø Blogg

Kommentarer fra et miljøvennlig ståsted

Skip to: Content | Sidebar | FooterPages

Aspartam et godt alternativ eller gift?

4 December, 2008 (12:38) | Mat | By: Økologi

I dagens VG får vi vite at Coca Cola har byttet tilbake til aspartam, som kunstig søtningsstoff i Cola Light, etter å ha brukt ha brukt sukralose i et år. Dette gjør Coca Cola på grunn av klager på smaken i den nye versjonen av Cola Light.
Aspartam har dog fått mye kritikk fra noen forskere som hevder at dette er et giftig stoff. Det hevdes at aspartam kan føre til diverse sykdommer som lymfekreft og hjernesvulst, mens andre forskningsrapporter konkluderer med at man må konsumere enorme mengder aspartam før det skal være skadelig. Det har også vært diverse rapporter om at produsentene bak aspartam har drevet med forsøk som har vært selektive og ikke tatt med de negative effektene til aspartam.
Mattilsynet anbefaler at barn under 3 år ikke skal konsumere aspartam så det kan ikke være helt ufarlig?

Om aspartam er giftig eller ei kan ikke jeg si med sikkerhet, men jeg synes dette kunstige søtningsstoffet smaker forferdelig og holder meg langt unna det. Det beste alternativet til sukkerholdige drikker er selvsagt vann! Man kan også prøve det mer naturlige stoffet stevia som forhåpentligvis snart blir lovlig som tilsetningsstoff i mat her i Norge.

Comments

Comment from Skeptisk
Time December 4, 2008 at 12:49 pm

Det jo langt viktigere å forhindre at fisk kan skade av sukralose i havet enn at mennesker KAN få kreft av aspartam…

Comment from Skeptisk
Time December 4, 2008 at 12:50 pm

“…ta skade…” skulle det være…

Comment from Peter
Time December 4, 2008 at 1:08 pm

For ikke så lenge siden hadde NRK Puls et innslag om aspartam. Vel verdt en titt! Det bekrefter alt jeg har ment om light-produkter: Det er tross alt bedre med sukker.

Comment from Peter
Time December 4, 2008 at 1:08 pm

(klikk på navnet mitt, så får du opp programmet!)

Comment from septisk
Time December 4, 2008 at 1:10 pm

“Det beste alternativet til sukker er selvsagt vann” Ehh.. javel? Du synes at vann er et bra søtningsmiddel?

Comment from Økologi
Time December 4, 2008 at 1:13 pm

Peter: Tusen takk for videoen. Det var skremmende informasjon!

septisk: Mente “sukkerholdige drikker”. Beklager feilen.

Comment from Gift…
Time December 4, 2008 at 1:14 pm

Ikke rart 8 av 10 er skeptiske når slikt synseri foregår. Absolutt alt “kan” være farlig. Vann “kan” også være farlig brukt på feil måte og i feil mengder. Det er selvsagt naturlig å være skeptisk til ting som er ukjent. Imidlertid har aspartam vært brukt i en årekke nå, og mye forksning er blitt gjort. Ingen har ennå konkludert med at aspartam er skadelig for oss i moderate mengder. Det jeg har lest av forskning har vanligvis fremsatt en trygghetsdose på rundt 2 liter aspartamholdig drikke per døgn. Altså er man fint under grensen for hva man kan være trygg med av inntak selv ved å drikke en halvannenliter brus hver eneste dag. Noen har for vane å slenge ordet gift rundt i hytt og pine. Gift i rette forstand har aldri vært særlig lurt å innta med mindre man ønsker å ta sitt liv. Gift er noe man tar skade av, ikke “kan” ta skade av. Dermed er det rett og slett tullete å kalle aspartam gift. Anbefalningen for småbarn er tatt i henhold til føre var prinsippet, og det gir ikke grunnlag for mer spekulasjon rundt aspartam. Jeg vil avslutte med å ytre at sukker etter min mening er det store trollet. Et stoff som fører til mer fedme, sykdom og død skal man lete lenge etter, samme hvor naturlig og økologisk man har laget det. Sett inn skytset der istedenfor å bry dere med vår søte venn aspartam.

Comment from Yngve
Time December 4, 2008 at 1:18 pm

Anbefaler en liten kikk/lytt på hva aspertam egentlig er her.

Dette skulle avkrefte myten om at aspertam det innbærer noe fare.
http://skeptoid.com/episodes/4127

En generell kommentar om det bloggen handler om finner du her:
http://skeptoid.com/episode.php?id=4019&comments=all

Comment from Dort
Time December 4, 2008 at 1:26 pm

Personlig prøver jeg å holde meg unna smaksforsterkere og kunstige søtningsmidler, men har merket meg at mange velger light-produkter fordi de mener sukker er fetende. Jeg har dessverre ikke kilden på det her, men mener å ha lest at også kunstige søtningsmidler er fetende, rett og slett fordi hjernen oppfatter det som sukker og kroppen behandler det deretter, det vil si lagre det som fett hvis det ikke forbrennes direkte i f eks fysisk aktivitet. Og da er vel hele poenget med aspartam borte?

Comment from Grenseløs
Time December 4, 2008 at 1:28 pm

Alle kunstige søtningstoffer er skadelige. Aspartame derimot er ekstremt skadelig. Det ble opprinnelig godkjent til bruk av FDA i usa på grunn av korrupsjon og skulle aldri vært godkjent.

Hvor lenge skal høre det der med at «alt er farlig» som et argument mot det som er farlig?

Comment from BaB
Time December 4, 2008 at 1:43 pm

Aspartam : N-(L-α-Aspartyl)-L-phenylalanine,1-methyl ester

Nedbrytningsprodukter :
aspartic acid
phenylalanine
methanol
formaldehyde
formic acid
diketopiperazine.

Dette høres jo ut som sunne og gode ting som man har lyst på.

Comment from BaB
Time December 4, 2008 at 1:53 pm

Jeg ser at Monsanto var inne på eiersiden i en periode når det gjelder aspartam-produksjon. Det at Monsanto trakk seg ut tolker jeg som at Monsanto vurderte at aspartam ikke var en aktuell konkurent til sukker. Hvorfor var ikke aspartam en aktuell konkurent til sukker ? Gjorde Monsanto en feilvurdering eller forstod de at aspartam er farlig ?

Comment from Hakon
Time December 4, 2008 at 1:57 pm

Alle kunstige søtningsstoffer er skadelige, eller i hvert fall fetende. Følgende link har en bra beskrivelse av hvorfor:

http://www.womentowomen.com/nutritionandweightloss/splenda.aspx

Generelt blir man ca like feit av light-varianter som de som har sukker. Kort fortalt forbereder søtsmaken kroppen på å innta sukker. Når sukkeret ikke kommer, blir man ekstra sugen på karbohydrater, og man spiser mye mer.

Ingen former for brus er egnet som hverdagsdrikk, og selv juice bør kun drikkes i små mengder (maks et lite glass per dag). Aller helst bør man begrense seg til å kun drikke vann, evt pluss ett glass rødvin til middag.

Comment from BaB
Time December 4, 2008 at 1:59 pm

Litt lesestoff :
http://archive.gao.gov/d28t5/133460.pdf

Comment from Grenseløs
Time December 4, 2008 at 2:09 pm

Hele ideen om lightprodukter er et bedrag. Ekte sukker er ikke skadelig. Hvis man holder seg i bevegelse kan man spise hva som helst uten å legge på seg.

Comment from kent
Time December 4, 2008 at 2:15 pm

bare fordi man ikke nødvendigvis alltid blir syk av aspartam, er det like fullt en gift. Det var godeste Donald Rumsfeld(gamle usa utenriksminister) som igjennom Monsanto fikk presset dett ut i nesten alle “lett” produkter inkl all tyggegummi, tross mye negative forskningsresultater. Men det var mest den positive kritikken som fikk komme igjennom. Dette er et av de rikeste og mektiske selskapene i Usa, og de har kontakter dypt forankret i kongressen og blant politikere og presse, og gjør følgelig som de vil..
En annen ting som man ikke nødvendigvis blir syk av, men som like fullt er en gift, er fluor… Hvem har vel ikke vokst opp med tanken om at fluor er bra for deg? Sodium fluorid er GIFT, og faktisk den ENESTE ingrediensen i mange roittegifter, og en stor ingrediens i Prozac(lykkepillen)…skummelt… Det verste er at flere og flere flaskevann som man kjøper i butikken inneholder det.. Spør en hvilken som helst apoteker om sodium fluorid(fluor) er giftig…

Comment from Tove
Time December 4, 2008 at 2:29 pm

Fikk migrene for 7 år siden, har vært mye plaget. Da Puls hadde et innslag ang. Aspartam kontra ligtbrus, og de plager man kan få, ble jeg mer bevisst på mitt eget forbruk av ligtbrus. Kuttet ut ligtbrusen, og drikker kun sukkerholdig brus i helgene. Migrenen er borte, fått ett nytt liv. Utrolig gott! 🙂

Comment from Waldo
Time December 4, 2008 at 2:39 pm

Aspartame ble oppdaget hos Searle Pharma i Skokie IL ved et uhell. Det skulle brukes som en komponent i et anti kreft medikament. Etter nærmere studier fant Monsanto ( eierne av Searle) at dette stoffet hadde metaboliske bi virkninger som det helst ikke ville ha med å gjøre. Bl. a. vil aspartame ved oppvarming brytes ned og bli formalin.(La en boks diett brus sitte ute i sommervarmen i noen uker, sprett den og lukt. Utvilsomt formalin). De ga rettighetene til et selveid firma NutraSweet som så lenge patentet varte var eneprodusent med sin egen juridiske identitet for å beskytte Monsanto mot gigantiske rettsaker som asbest og tobakk industrien måtte gjennomgå.

Comment from wat
Time December 4, 2008 at 3:01 pm

en gang drakk jeg brus med aspartam. 10 år har godt å jeg er ikke syk.

Comment from Grenseløs
Time December 4, 2008 at 3:12 pm

Vi OMGIR oss med gifter, og vi bør slevsagt gjøre vårt neste for å unngå flest mulig av dem.

Det går bra å drikke lettprodukter en gang eller innimellom, selv om jeg får hodepine etter en flaske cola light. Men jo mer man drikker jo farligere er det, slevsagt.

Det er enda en unnfallenhet av diverse kontrollmyndigheter at dette stoffet ikke har blitt forbudt for lenge siden. Det skulle aldri ha blitt godkjent. Men når økonomiske interesser dominerer så blir alle disse giftene godkjent til menneskeføde.

Utrolig, men sant.

Comment from Espen
Time December 4, 2008 at 3:44 pm

Aspartam er giftig…heh. Jeg var stordrikker av cola zero…forsto ikke hvorfor jeg var rastløs, hadde søvnproblemer, håravfall og hudutslett. Inntil jeg kom over denne artikkelen.

http://www.sweetpoison.com/

Jeg kuttet ut aspartamsaft, aspartambrus, aspartam generelt i et personlig nedtrappingsprogram over en uke.

Tror du ikke at jeg sover bedre på natta og at håret er på tur tilbake og? Utslett og hudkløe er en saga blott.

Er utdannet i bioteknologi, noen ganger gjør jeg dumme ting er bare et menneske….men duverden jeg er glad jeg har sluttet med denne dritten

Comment from Espen
Time December 4, 2008 at 3:47 pm

Bruk heller denne lenka om du vil ha informasjon om hva det er egentlig aspartam gjør med deg

http://www.sweetpoison.com/aspartame-side-effects.html

Espen

Comment from Mille
Time December 4, 2008 at 4:08 pm

Man kan lese alle de forskningsrapportene man bare vil… men det er kropen man bør lytte til. Hvis jeg spiser noe som inneholder kunstig søtning, kan jeg bare glemme å være sosial resten av dagen. Hodet blir som et trykkammer og magen slår seg helt vrang. Forskerne kan si hva de vil, jeg unngår light uansett.

Comment from Ruben
Time December 4, 2008 at 5:05 pm

Aspartam består egentlig av to av byggeblokkene (aminosyrene) i protein – fenylalanin og aspartat.
Fenylalanin kan være en essensiell aminosyre, men er også den aminosyren som gir mennesker som lider av fenylketonuria (PKU) mange problemer. Disse menneskene mangler enzymet som metaboliserer fenylalanin slik at nivåene for denne aminosyren bygger seg opp. Når dette skjer, får de problemer med å tenke og utføre andre mentale oppgaver.
Alle kan konsumere aspartam så raskt at det omdannede enzymet overveldes og ikke klarer å håndtere den raske tilførselen av fenylalanin. Og en hjerne som er fylt av ekstra fenylalanin, kan ikke fungere maksimalt.
Ikke nok med det. For å komme inn i hjernen må fenylalanin konkurrere med to andre aminosyrer. En flaske brus søtet med aspartam vil høyst sannsynlig ikke skade hjernen din, særlig hvis du drikker den i løpet av et proteinrikt måltid. Men hvis du ikke har spist stort i dagens løp og du drikker flere flasker av denne typen brus, har du ikke den fysiologiske konkurransen som kan holde fenylalanin borte fra hjernen, og du risikerer en nedgang i hjerneytelsen.
Du kan skade deg selv enda mer hvis du spiser karbohydrater (kaker eller søtsaker) sammen med aspartamholdige drikker. Matvarer som inneholder karbohydrater, setter i gang et fysiologisk ras som bidrar til å styrke fenylalaninets evne til å komme inn i hjernen. Ved å redusere den fysiologiske konkurransen hjelper disse matvarene hjernen til å få en ekstra dose fenylalanin – mer enn den ville ha fått hvis du ikke hadde spist karbohydrater.

Comment from Cola elsker
Time December 4, 2008 at 5:20 pm

Aspartan danner to stoffer når det drikkes. Det ene stoffet kan være svært skadelig for personer med spesielle sykdomer, og det andre er det kjente stoffet metanol. Selv om det er store megder av metanol som må til for at det er svært farlig, så holder jeg meg til vanlig Cola!

Comment from Trond
Time December 4, 2008 at 10:02 pm

Det slår aldri feil – hver gang det inviteres til å si sin mening om kunstige søtstoffer kommer det en hær av uopplyste synsere på banen som uten fnugg av vitenskapelig skolering eller innsikt kommer med massevis av totalt feilaktige påstander. I hele denne tråden er det to fornuftige og gode innlegg – fra Yngve og Ruben. Resten er – unnskylt uttrykket – bare tull.

Comment from Trond
Time December 4, 2008 at 10:07 pm

Må rette meg selv – også Rubens innlegg er bare tull – jeg var for rask…
Det er kun ett eneste fornuftig innlegg i denne meningsutvekslingen – fra Yngve. Anbefales på det aller sterkeste for alle som er interessert i aspartam. Konklusjon: normalt konsum av aspartam er totalt ufarlig.

Comment from Anne
Time December 5, 2008 at 1:39 am

Jeg reagerer på aspartam med hodepine. Fant ut det da jeg skulle drikke Fun saft og te med Natreen. Holder meg til vanlig sukker.

Comment from Grenseløs
Time December 5, 2008 at 6:00 am

Aspartames skadevirkninger er så veldokumentert, blant annet på Sweet Poison sidene at man blir tvunget til å lure på hvem som betaler Trond og Yngve. Monsanto & co har et stort propagandabudsjett, der de betaler folk for å poste falsk info og argumentere for dem på nettet.

Det er også vel dokumentert.

Vanlig, naturlig sukker er best.

Comment from knut
Time December 5, 2008 at 6:21 am

http://www.mercola.com/dvd/sweet-remedy/index.htm

Comment from Gunhild
Time December 5, 2008 at 9:57 am

Jeg holder meg unna kunstig søtning og smaksforsterkere for jeg merker at det ikke er bra for kroppen min, hva andre vil gjøre er jo opp til dem. Men det er godt info begynner å komme frem i lyset nå så kan folk bestemme selv hva de vil gjøre med det!

Se på kreft, overvekt, diabetes statistikker og det ser ikke så veldig bra ut, her mener jeg at både sukker og kunstige midler er syndere og ikke minst uvitenhet fra mennesker, selvsagt virker andre ting inn også, men det jeg nevnte er utvilsomt en bidragsgiver her, sjekk mange av de bra linkene andre har postet lengre oppe her. Godt jobba folkens! 🙂

Jeg bruker lite søtt, men de gangene jeg bruker det, i f.eks te og slik så tyr jeg til stevia.. Dumt at det er så vanskelig å få tak i, og jeg liker ikke å bestille fra utlandet pga nye egler i tollvesenet, får ikke inn aloe vera lenger engang, hvordan det er med stevia vet jeg ikke.. Den butikken jeg har har brukt er hvertfall altshop.no, bra kvalitet og rask levering, mulig det finnes andre også 🙂

Comment from Yngve
Time December 5, 2008 at 10:29 am

Grenseløs:
Kom med link til vitenskapelige rapporter, gjerne publisert i peer reviewed publikasjoner for disse “veldokumenterte” skadevirkningene eller slutt å spre paranoia og feilinformasjon 😉
Det er mange påstander omkring dette og konklusjoner tatt ut av sammenhengen, noe proponenter for “woo” ofte bruker for å fremme et “poeng”.
Jeg har ikke betalt, men en kan lure på om du har aksjer i sukkerindustrien.
-Åja, du tar totalt feil når du tror alt “naturlig” er sunt. Arsenikk er naturlig, er det sunt? Logikken er ikke helt i orden her.

Comment from Rob Onez
Time December 5, 2008 at 11:17 am

Aspartam er GIFT!!!
Hundrevis av forskningsrapporter verden over konkluderer med dette.
Det rapporteres om en økning på 40% i antall tilfeller av hjernesvulst som direkte følge av høyt inntak av aspartam.

Aspartam brytes ned til formaldehyd og videre til metanol i kroppen, og ellers ved 30 grader celsius.

(ref.: http://www.anxietypanic.com/aspartame.html
http://www.mercola.com/article/aspartame/dangers.htm
http://www.sweetpoison.com/aspartame-side-effects.html
http://www.dorway.com/ )

Andre bi-effekter inkluderer (på engelsk):

Panic Attacks (common aspartame toxicity reaction)

anxiety

Seizures and Convulsions

Dizziness

Tremors

Migraines and Severe Headaches (Trigger or Cause From Chronic Intake)

Memory Loss (common Nutrasweet toxicity effects)

Slurring of Speech

Numbness or Tingling of Extremities

Chronic Fatigue

Depression

Insomnia

Irritability

Marked Personality Changes

Phobias

Rapid Heart Beat, Tachycardia (another frequent NutraSweet reaction)

Asthmatic Reactions

Chest Pains

Hypertension (High Blood Pressure)

Nausea or Vomiting

Diarrhea

Abdominal Pain

Swallowing Pain

Itching

Hives (Urticaria)

Other Allergic-Like Reactions

Blood Sugar Control Problems (Hypoglycemia or Hyperglycemia)

Menstrual Problems or Changes

Impotency and Sexual Problems

Craving for Food

Weight Gain

Hair Loss (Baldness) or Thinning of Hair

Burning Urination

Excessive Thirst or Hunger

Bloating, Edema (Fluid Retention)

Infection Susceptibility

Joint Pains

Brain Cancer (Pre-approval studies in animals)

Death

Comment from Reidun Carstens
Time December 5, 2008 at 12:05 pm

Aspartam ble opprinnelig utviklet som et middel for å behandle magesår.Sikkerhetsstudier utført i 1967 for G.D. Searle & Company, viste mulige nevrotoksiske bivirkninger. I en studie fikk syv aper aspartam blandet med melk. En døde, fem fikk slag. En annen studie viste hjerneskader på mus, noe som ble bekreftet av Searles egne forskere. Og masse snusk skjedde underveis. Sannhetene om produktet aspartam ble forsøkt dysset ned og hemmelighold.
Donald Rumsfeld fikk gifta godkjent tidlig på 1980-tallet.
Klagene begynte å strømme inn. Det ble rapportert om store humørsvigninger, hukommelsestap, nummenhet, aggressivitet, problemer med dybdesyn med mer.
Hva er så aspartam ? Jo følgende : Aspartam tas opp i kroppen din, og en av bestanddelene er metanol, tresprit !!
Aspatam kan brytes ned og lagres i kroppen din. Hyggelig ikke sant ?
Noen er opplagt mer sensitive, men når det er såpass skadelig som det er, burde produktet vært fjernet for lengst.
Om man søker på Internett og YouTube, vil man finne mange svar om aspartam. Lite hyggelig lesning, som ut fra hva jeg vet, ikke er publisert i norske media.
Et lite hint….Aspartam er en fin maurgift.

For øvrig er ikke Suklarose hakket bedre.
Benytt Stevia….en uskyldig plante som våre myndigheter / Mattilsyn har forbudt.

Comment from Yngve
Time December 5, 2008 at 1:53 pm

påstander, påstander og atter tomme påstander.
Enhver kan påstå hva som helst og det at det finnes på Youtube eller nett gjør det ikke til fakta.
Hvor er linken til rapportene?
Hvor kan en få tak i disse og selv se på studiemetodikk, referanser mv?

Comment from Grenseløs
Time December 5, 2008 at 9:15 pm

To av utallige. Du er som sagt enten virkelig på jordet, Yngve eller du er defintivt betalt av Monsanto. Ingen kan være så korka, rett og slett.

Dog har noen en veldig selektiv tankegang.

http://www.commondreams.org/cgi-bin/newsprint.cgi?file=/news2007/0625-02.htm

http://www.ramazzini.it/fondazione/newsDetail.asp?id=15

I tillegg til alle disse undersøkelsene kommer alle vitnesbyrdene fra folk. De finner ikke på symptomene. Når symptomene forsvinner etter at man slutter å bruke sukkererstatninger så er ikke det noen tilfeldighet.

Du er rett og slett en idiot, Yngve, en farlig og nyttig idiot for industrien. Det finnes dessverre altfor mange av dem.

Uansett hvor mye du pakker inn din «argumentasjon» (mangel på den) i vitenskapelige vendinger så holder rett og slett ikke det, må du skjønne.

Industrien selger tvil. Har du hørt det uttrykket? Tobakksselskapene solgte tvil i tiår før de ble avslørt. Det gjør også karbonklubben, og mange andre, og du er en del av salgsapparatet deres.

Comment from Tom Løkken Oslo
Time December 8, 2008 at 7:22 pm

Alle kunstige søtningsmidler er farlige, og detende er det neon som sier over.

Hvorfro ikke la blandt annet coca cola droppe all light, og bruke det NATURLIGE søtningstoffet STEVIA som er trygt og brukt i VELDIG MANGE ÅR i Asia ,
og da også droppe sukeret i vanlig brus, og benytte stevia i stedet..

Stevia er lovlig i Europa som dyrefor..
håper også at dette snart er lovlig i konsumentprodukter for mennesker.

Comment from Dusten
Time December 9, 2008 at 9:45 pm

Det er klart at Yngve har rett. Hvis aspartam ikke er sundt, hvorfor er det så mange som bruker det da?

Comment from Yngve
Time December 10, 2008 at 4:36 pm

Jøsses Grenseløs, ikke bare mangler du evne til kildekritikk, men du beskylder meg for å være kjøpt, betalt og i tillegg korka. Har du hørt om ad hominem argumentasjon montro?
Les følgende vurdering:
http://www.politikkavisen.no/matportalen__Dno/_94_27127_21_5087_54_66459_5_44_36362914_EUTF8.html
Deretter kan du plukke opp en bok, gjerne en om biokjemi, hvorpå du mer enn gjerne ta en liten kikk på argumentasjonsteknikk, din er særdeles mangelfull da du feiler på alle punkter å gi meg det jeg ba om angående peer review rapporter som viser det du hevder og i mangel av bedre tyr til personangrep.
Alle rapporter med noen akademisk betydning og god testmetodikk viser at du tar feil, dette indikerer også at du har en totalt biaspreget holdning, ikke eier snev av evne til kildekritikk og avslører et totalt fravær av forhold til vitenskapelig metodikk. Dette kan muligens oppfattes som ad hominem argumentasjon, men det var ikke jeg som begynte. Selv anser jeg det som en objektiv vurdering av dine egenskaper basert på det som er kommet frem her.
Jeg spør igjen, vis til peer reviewed rapporter eller artikler der en har referanser til litteratur, testmetodikk og annet, ikke bare løse påstander eller resultater som bygger på elendig og/eller biaspreget metodikk.
Inntil da, slutt å spre usannheter og paranoia.

Comment from HerMo
Time September 15, 2009 at 3:27 pm

En ting som det virker som skeptikerne ikke har tenkt på er at vi får i oss aspartam i mere enn bare brus.
Hvis vi drikker light brus, tygger tyggis, spiser diverse light youghurt, får oss konserveringsmiddel fra ferdig mat osv så vill kroppens motstand sannsynlighvis bli rimelim svekket. I tillegg er det indivuduell motstand mot de forskjellige stoffene.
Noe å tenke på ved de at det finnes like mange forskninger som sier at aspartam, konserveringsmiddel, ascelfulfat div, stoffer ikke er skadelige er jo at de ville tapt enorme mengder om folk hadde slutta å bruke dem.
Aspartam har jo vært det ledende ¨ikke fetende¨ søtnignstoffet i flere tiår.

Comment from Olivia
Time September 29, 2009 at 10:57 am

Du dusten, det er vel ikke mange som tror at aspartam er sundt!? Spørsmålet her er om det er skadelig eller ikke!
Og HerMo, aspartam er mer skadelig i flytende form en i fast fordi kroppen tar det lettere opp. Jeg tar rett og slett ikke sjansen på å dytte i meg ting som jeg ikke vet virkningen av. Det er vel ikke noen hemmelighet at diverse sykdommer har eksplodert de siste årene! Og hva kommer det av?
Yngve: kan du komme med dokumentasjon som sier at aspartam er ufarlig som ikke kommer fra næringen selv eller er bestilt av dem? Det ble gjort en temmelig grundig undersøkelse av en italiensk forsker (2 faktisk) som viser at aspartam er kreftfremkallende, særlig lymfe og leukemi. http://www.ramazzini.it/fondazione/newsDetail.asp?id=17
Jeg synes det er greit med nøytral forskning. Og til linken din til Brian Dunning, ikke like imponert av en IT nerd fra Silicon Valley som jeg er av hjernekirurg Dr. Blaylock. Blir litt trist når han skal rakke ned på folk som har litt bakgrunnskunnskap.

Comment from Olivia
Time September 29, 2009 at 11:25 am

Dette er forresten den nye studien til Ramazzini, men EFSA klarer sikkert å finne noen feil i gjennomgangen her også etterhvert. Merkelig at de ikke har gått igjennom forskningen fra G.D.Searle like godt? Og mattilsynet dilter etter… Har ikke mye tiltro til Mattilsynet lenger…

Comment from Olivia
Time September 29, 2009 at 11:28 am

Hvis Gunhild skulle dumpe innom igjen…. Hva slags aloe vera er det du ikke får tak i? Jeg drikker aloe vera hver dag med godt resultat!

Comment from thomas
Time November 6, 2009 at 6:01 am

Aspartam er faktisk giftig -for noen. Tror ikke det er toksisk i små mengder, men jeg har nå mest sannsynlig opplevd å miste håret pga aspartam to ganger (skjønte det ikke første gang). Jeg har også mistet masse muskler (ikke fett dessverre) og opplevd kognitive problemer pga aspartam (tror jeg da). PS, jeg er ikke noen naturmedisiner, jeg er medisinstudent. Aspartam er ikke bra i store mengder.

Comment from thomas
Time November 6, 2009 at 6:04 am

(i alle fall ikke for meg)