Økologisk Miljø Blogg

Kommentarer fra et miljøvennlig ståsted

Skip to: Content | Sidebar | FooterPages

Vi trenger flere miljøvennlige biler

2 November, 2008 (11:13) | Bil, Miljø | By: Økologi

Nye tall viser at vi nordmenn kjøper biler som ikke er særlig miljøvennlig når det kommer til CO2 utslipp. På listen over mest solgte biler i Norge kommer Toyota sin Prius modell på 24. plass. Dette er ikke veldig oppløftende tall, men jeg synes bilprodusentene gir oss altfor dårlig utvalg hvis vi skal velge en miljøvennlig bil.
I tillegg til dårlig utvalg synes jeg at miljø-bilene ofte har et elendig design. Se bare på de få elektriske bilene som har kommet ut på markedet. De aller fleste ser ut som de skulle vært designet med mormor i tankene.

Heldigvis ser ut for at i fremtiden vil vi få se flere og flere miljøvennlige biler. For eksempel har den amerikanske produsenten Tesla laget en sportsbil som heter Roadster (se bildet under). Det er den første sportsbilen på markedet som er elektrisk. Vi får håpe at det kommer flere og flere miljøbiler på markedet med et mer spennende design og hyggelige priser.
Tesla Roadster bil
Tesla Roadster

Comments

Comment from Bjørn
Time November 2, 2008 at 11:27 am

Når en ser på de øverste 30 plassene på lista, så er de jo stort sett såpass små at de er uinteressante for del fleste som har barn.

Comment from Rune Engebretsen
Time November 2, 2008 at 11:33 am

Støre miljøbiler vil komme, men det interessante er pris politikken til Harlvorsen og gjengen.De finner vel en grunn til å ha høy avgift på miljøbiler også

Comment from Kjell Fredriksen
Time November 2, 2008 at 11:43 am

Klart at regjerina ikke kan slå av mer enn 10% på miljøbiler. De må vel betale CO2 avgift på det urensede gasskraftverket som spyr ut noen millioner tonn i året.Men det er kanskje ikke like farlig CO2 som det en motor på hele 1600 kubikk slipper ut.

Comment from Morten Snippen
Time November 2, 2008 at 11:52 am

Sannheten om miljøsatsningen til staten er at den kun er en måte å kreve inn penger på…..ingen av disse “miljø bilene” er egnet som familiebil/arbeidsbil og det vil jo igjen bety at flere biler er påkrevd………..Det beste for miljøet er nok å ha en motorsterk bil som kan brukes til de fleste formål, men disse bilene har staten og deres avgiftsdisipler laget en barriere for…… Miljø?????? Nei, ta heller i ett tak for å få fjernet all denne embalasjen som kommer rundt en stadig mindre matvare f.eks.
Verden vil bedras, Kjøp regnskog da vel

Comment from Trond Greni
Time November 2, 2008 at 11:52 am

Norske regjeringer har vel i flere 10år, gått i avgiftsfellen. Dvs gjennom en rekke år, gjort seg avhengige av avgifter til alle verdens gode formål.

I tillegg er vi en råvareleverandør av fossile produkter, som det gjelder å skjærme for kostnader de skaper gjennom forurensing i produksjonsfasen.

Comment from Steinar
Time November 2, 2008 at 11:59 am

Det grunnleggende problemet i Norge er at biler er for dyre i utgangspunktet. Det hjelper ikke med avslag på 10.000 når prisen på en familiebil dobles på vei fra importkaia til din garasje.

Norske politikere har malt seg inn i et hjørne, for store inntekter genererer fra bilavgiftene til at man klarer å få til en radikal omlegging. Hvis man hadde kuttet vektavgiften som er en ren fiskalavgift, fjernet HK-avgiften som er en ren misunnelsesavgift (BMW har nå ettertrykkelig bevist at du kan øke motoreffekt og senke utslipp) og satset på mva og CO2 som eneste påslag ville vi fått en økt utskiftningstakt.

Navarsete og andre politikere har ikke forstått at fordi bilene er så dyre, så må de leve lenge i Norge. En familiebil til 4-500.000 kjøpt i år trenger en nedskrivingstid/forventet levetid på 20 år for at det skal gi mening å eie den. Ergo vil vi måtte leve med biler som slipper ut 200-250 gram CO2 til minst 2030 – og det er ikke en ting Navarsete kan gjøre med det.

I andre land har man råd til å skrote bilen etter 10-12 år (resirkulere er vel et riktige ord) – hadde det vært økonomisk forsvarlig i Norge, kunne vi vert kvitt de værste bilene i 2020. Deriblant Statsministerens miljøsvin av en BMW

Comment from Dan
Time November 2, 2008 at 12:13 pm

Heilt enig med Steinar.
Humrer litt for meg selv når en tror 10000 vil gjøre susen for å få opp salgstallene på miljøbiler. Det må nok sterkere lut til for att det skal bli mer populært. De er flinke til å lage store ord og målsettninger, men tiltakene er heller små. De tar vel oss nordmenn for naive og kanskje dumme. Så lenge ordene er store nok, så må jo Ola nordmann tro på oss???

Comment from Morten Snippen
Time November 2, 2008 at 12:57 pm

Vi må bare innse det: staten bedrar oss og det uten at de selv vet bedre…….(i beste fall)
Solens aktivitet/utbrudd er det som endrer klimaet vårt….har gjort og vil gjøre det til evig tid (ikke dermed sagt at det bør være fritt frem for alt). Navarsete er etter min mening ett naivt offer som må fronte dritten, hadde hun visst bedre han hun nektet….noe hun ikke gjør, i likhet med de før henne.
Tror rundt 70 % av alle avgifter er fiskale og at Bilen er den beste melkekua for Staten……Har selv lånt en Toyota Prius (miljøvinneren), den brukte like mye som min 95 escort diesel og var like ubrukelig opp bakker med last i……

Comment from Robotman
Time November 2, 2008 at 2:20 pm

Har lenge ønsket meg en miljøvennlig bil og har ved ett par anledninger leiet Toyota Prius når jeg trenger leiebil. Tar man innvendig plass som utgangspuntk tror jeg det er mulig å finne andre biler som forurenser mindre for å frakte samme mengde, så ikke la oss se blindt på hybrid teknologien.

Med bakgrunn i at hybrid ikke gir den store gevinsten og de lovende resultater for biler som benytter Li-on batterier, som “Tessla” er det en mulighet for elbiler i Norge, men da må myndighetene gjøre det intresangt. 10 tusen blir bare noen få prosent avslag, eller sagt på en annen måte, ett par avdrag på lånet. Hadde Narvaseter lagt til en null til blir det mer intresangt å velge miljøvennlig.

En annen utgift som man må ta med i regnestykke for å gjøre en elbil miljøvennlig er batteri bytte. For at elbil skal bli lønsomt i lengden må man ha tilgang til nye batterier til en fornuftig pris. For en gammel bensin sluker finner man en brukt motor på høggeren, det vil nok ikke bli mulig for batterier.

Comment from Tord
Time November 6, 2008 at 2:12 pm

Jeg synes fortsatt at trøsykkel er beste framkomstmiddel. I hvert fall i byen. Men el-bil er utvilsomt å foretrekke fremfor det CO2-dunstende alternativet.