Økologisk Miljø Blogg

Kommentarer fra et miljøvennlig ståsted

Skip to: Content | Sidebar | FooterPages

Somaliske pirater protesterer mot miljøødeleggelser?

17 November, 2008 (11:43) | Hav, Miljø | By: Økologi

Dagbladet.no skriver i dag at piratangrep på skip utenfor Somalia kan føre til økende priser på varer og dette vil gå utover oss forbrukere. Somaliske pirater angriper stadig oftere skip og det får mye oppmerksomhet, men noe som jeg ikke har sett i norsk media er at piratene faktisk kan ha miljøvennlige motiver bak angrepene. Ifølge Al Jazeera er angrepene en protest mot all den ulovlige dumpinga av giftige stoffer som har foregått utenfor kysten av Somalia. Disse miljøødeleggelsene skal skip fra Europa og Asia stå bak, og det har til og med blitt dumpet radioaktivt avfall.
Piratene krever at dumping av miljøfarligavfall skal bli stoppet og løsepengene skal brukes på rensing av havet.
Piratene protesterer også mot at det blir drevet ulovlig fiske av utenlandske båter (jeg kjenner selv til fiskere som jobbet på norske trålere som har drev med ulovlig fiske utenfor Afrika) noe som truer de lokale fiskerne.

Hvis det stemmer at piratene ikke er interessert i egen vinning burde media skrive litt mer nyanserte artikler om piratvirksomheten utenfor kysten av Somalia. Jeg støtter ikke midlene piratene bruker, men jeg forstår godt at de vil protestere mot dumping av miljøødeleggende stoffer og ulovlig fiske. Jeg ville tro at det ville bli en del protester hvis russiske skip begynte å dumpe radioaktivt avfall utenfor vår kyst..
Oppdatering: Nå har faktisk VG publisert en ny artikkel med mer bakgrunn om piratvirksomheten i Somalia.

Comments

Comment from Trondz
Time November 18, 2008 at 9:09 am

Det å si at piratene kaprer oljetankere for å protestere mot økt drivhuseffekt osv. er som å si at bankranere raner bankene fordi de er for kommunisme og vil ikke at de rike skal ha mere penger enn de fattige… Så nei dette høres ganske ut som en meget svak konspirasjon…

Comment from Økologi
Time November 18, 2008 at 9:12 am

Takk for kommentaren Trondz.
Drivhuseffekt ble vel aldri nevnt som en grunn for kapringene, men derimot dumping av giftig avfall fra båter langs den somaliske kysten.
Om dette stemmer kan ikke jeg svare sikkert på..

Comment from Avek
Time November 18, 2008 at 9:18 am

Hørtes for meg ut som en svak unnskyldning. De folka der er ikke dummere enn at om det var dumping av avfall og tjuvfiske som var grunnen, hadde de ikke krevd kontanter. De hadde krevd at fiskerne skulle stikke av og at avfallet skulle renses opp av de som dumpet det.
De har krevd/tjent inn 30 millioner dollar bare i år, og jeg ser ingen artikler eller pressemeldinger om at oppryddingen har startet for disse pengene. Hverken på Al Jazeera eller andre nyhets-tjenester.

Men skal jo selvfølgelig ikke konkludere..

Comment from Ben Dover
Time November 18, 2008 at 9:20 am

Hvorfor denne ‘frihavnen’ ikke er bombet sønder og sammen av internasjonale styrker er for meg et stort under..

Comment from kristine
Time November 18, 2008 at 9:22 am

et jævlig bra resonnement! er faktisk veldig enig med deg ang. saken her!

Comment from ole
Time November 18, 2008 at 10:09 am

Dette er det mest håpløse utsagn jeg noen gang har hørt.Dette vitner om en total manglende evne til å forstå hva som ligger bak disse kapringene. Meget godt poeng fra Avek om at det er ingenting som tyder på at noen opprydding er startet. Disse piratene bør utslettes!! Jeg fatter ikke at det ikke settes inn tiltak mot dette. En løsning kunne være å stasjonere et marinejegerlag på hver tanker, som en del av opplæringen til disse,da skulle vel problemet være løst.Senk faenskapet sier jeg.

Comment from Svein
Time November 18, 2008 at 10:17 am

Miljøagenda? Er du svimmel?

Comment from Pokt pape
Time November 18, 2008 at 10:30 am

Å fremtvinge en væpnet konflikt som involverer en supertanker har vel uansett i seg potensiale til den helt store forurensningskatastrofen.

Al Jazeeras propagande og/eller ønsketenkning er ikke noe du MÅ svelge uten å tenke selv.

Comment from Kalle
Time November 18, 2008 at 10:35 am

Dette må være noe av det dummeste jeg har lest. Har du vært i Afrika? Vet du mentaliteten til disse folka? Jeg jobber selv i Afrika, og opplever DAGLIG så utrolig mye teit i mine og dine øyne, men jeg har sluttet å bli overrasket. Vi snakker kriminalitet, korrupsjon, piratvirksomhet, en total mangel på organisering og struktur av samfunnet. Og det færreste av dette kan nok kobles til skjulte agendaer.

Comment from Espen
Time November 18, 2008 at 10:58 am

Godt gjemt havn.
Etter hva som vises på google maps så er det ikke mange havnene der.. strender der i mot er det bra med..

Comment from Økologi
Time November 18, 2008 at 11:01 am

Kalle: Er det ikke litt drøyt å si at alle i Afrika er korrupte og ikke eier noen form for moral?

Comment from RMA
Time November 18, 2008 at 11:08 am

Hei, ønsker engang for alle å få klarhet i dette miljøargumentet. Mens vi sitter her i den vestlige verden og har satt inn et massivt press på miljøhensyn, dumpes radioaktive stoffer langs kysten av Somalia. Dette har pågått i skjul over flere år. At norske og andre vestlige selskaper betaler italienske og øst-europeiske selskaper mindre summer for å bli kvitt miljøavfall, uten engang å spørre seg selv eller vite hvordan disse stoffene blir dumpet er tegn på ansvarsfraskrivelse, på høyeste nivå. Det er flere hensikter bak kapringen. Det skal ikke legges skjul på at kaprerne har personlige hensikter, i hovedsak økonomiske. På den andre siden, at et land er uten sentralstyre og kystvakt betyr ikke at hele verden skal kunne dumpe sitt avfall langs kystlinjen til dette landet. Om vi skal tenke miljø må vi inkludere alle verdens land, og ikke sitte med en dobbeltmoralsk tankegang om at det er greit å dumpe avfall i u-land. Tror ikke norske medier en eneste gang har nevnt hvilke katastrofal følger det allerede har fått for somaliske befolkningen som bor langs kysten. Somaliere som bor langs kysten har hatt en enorm vekst i dødelighet grunnet kreft. Barn blir født uten armer, ben, blinde og med indre blødninger. Det var ikke tilfelle før dumpingen begynte. Somalia er uten sentralstyre, og disse kaprerne ser på seg selv som Somalia’s fungerende kystvakt. På den andre side må det nevnes at det på ingen måte er en unnskyldning og det er heller ikke akseptabelt. Enhver sak har to sider, og det er viktig at denne katastrofale situasjonen kommer på bordet. At kaprerne bruker dette som en unnskyldning er ikke overraskende, de er selv en del av befolkningen og ser allerede hvordan deres familier lider av denne dumpingen. Et annet poeng å ta med er at alt dyreliv langs kysten også naturligvis blir påvirket, som igjen har innvirkning på fisken, som er hovednæringen til disse menneskene. Det er viktig å ikke få fokuset vekk fra kaprerne i denne saken, men miljøsaken er minst like viktig.

Comment from Økologi
Time November 18, 2008 at 11:12 am

RMA: Tusen takk for en balansert kommentar. Det er en skam hva enkelte vestlige selskaper bedriver med i Afrika og Asia.

Comment from Helge Hafting
Time November 18, 2008 at 2:28 pm

Hvis de virkelig protesterte mot dumping av avfall, ville de kapret slike avfallskip. Men miljøkriminelle er som andre kriminelle, de betaler ikke løsepenger. Så de kaprer skip med verdifull last i stedet. Dermed er det naivt å tro at de har noe virkelig miljøengasjement – det handler om å grafse til seg penger, enkelt og greit. Så kan man jo påberope seg andre grunner, og få litt sympati fra de lettlurte.

Amerikanerne påsto at Irak hadde masseødeleggelsesvåpen, noen trodde vel på det. Nå påstår somaliske pirater at de jobber for miljøet. Noen tror vel på det også. Se på hvilke skip de kaprer. Og se på hvordan pengene blir brukt, om det lar seg gjøre å finne ut.

Også pussig at de kaprer et arabisk skip, hvis de ønsker å ramme vestlige miljøkriminelle…

Comment from Dahir
Time November 18, 2008 at 7:58 pm

Piratene gjør en viktig jobb. De prøver å skremme de europiske kriminelle som dumper radioaktive avfall som are fare for miljøet og helse.
Løsning er å hjelpe og støtte den nåværende regjeringen til å fungere og gjenreise den somalisk hæren som var engang den sterkeste army i Afrika. Ikke bruk den etiopiske junta som har terrorisert eget folk og den etniske somaliske befolkning(Ogaden) i Etiopia. Bush brukte diktatoren Meles zanawi i Etiopia til massakere somaliske befolkningen I somalia og jeg ser ingen som bry seg om å snakke om det som skjer i Mogadishishu selv etter human rights watch sa at Etiopiaske Styrker som er finansiert av USA begikk folkemord i somalia og I Etiopia mot den okkuperte ogaden befolkning. Dette er skam til hele verden og bare oppmunterer mer ustabilitet i verden.

Comment from Keven
Time November 18, 2008 at 8:02 pm

Jeg er helt enig med Dahir.

Comment from Bill
Time November 18, 2008 at 10:04 pm

Hei!

Hvorfor kan vi ikke sende f.eks 2 herrer: James Bond og Rambo ned ditt å kjempe mot Somalist piratene? Jeg bare spør jeg?

Comment from ove
Time November 19, 2008 at 12:16 pm

Har vert i afrika og vil aldrig tilbake dit mer, alt er korupt der nede og ingen har kontroll annet en dei som har våpen og makt. At pirater tenker miljø er bare viss vas her er det kun penger til mer terror av sjøfolk verden over.
Nå er det på tide å tenke på sikkerheten til sjøfolk også, så inn med hurtiggående marine fartøy og skyt for å drepe så skjønner dei at det er slutt på snikk snakk.
Dette er hvit rasisme fra afrika, hadde vi hvite sagt og gjort som dei der nede hadde verdensamfunnet kalt oss for rasister..

Comment from Statsviter
Time November 20, 2008 at 12:41 pm

Løsningen her er todelt. På kort sikt må Se å få plassert hangarskip med store helikopterbaser som kan patruljere området samt en del andre militære fartøys som er egnet for å slå ut den voldelige kapringen vi nå er vitne til.

Deretter må man se om man klarer å lære opp en politistyrke i Somalia som kan håndheve ro og orden og få i gang noen prosjekter så de kan klare seg selv der nede. Jeg kjenner ikke landet i detalj, men de har fiske som de må få i gang samt at de sannsynligvis også har noen naturressurser som de må få organisert arbeid ut av. Det er ikke gjort på 4-5 år å bygge et demokrati. Det kan ta mange tiår.

Dessverre så er det en STOR showstopper i somalia. Det finnes med meget få unntak muslimske land som har et reelt demokrati. Siden alle statsavgjørelser har en religiøs relevans vil det vært stor rasistisk holdning til alle de vantro hundene fra vesten som skal komme og lære dem noe som helst.

Som en referanse ser man hvor lite vellykket opplæringen av politistyrker i Irak her vært. Der er alle med til de har fått nok opplæring, så hopper flesteparten over til Al Quaida. De som “har sett lyset” og forsøker å danne en ny fremtid for seg selv og sine som ikke er tuftet på islamsk fundamentalisme blir dessverre ofte ofre for attentat.

Slik Islam blir praktisert som styresett rundt i verden er det ikke konstruert for andre enn konservative muslimer. Som en motpol til dette må tyrkia trekkes fram. Her har man fått i gang storstilt utdanning av både kvinner og menn. Mange muslimske leder i andre land er sterkt motstandere av dette og higer etter Shairalovgning som faktisk mest kan sammenlignes med en visjonene en hvis liten tysker med bart hadde på 30 tallet i europa. Først i etter 1939 så man hvor ille disse tankene faktisk var satt ut i livet.

Comment from Dort
Time November 20, 2008 at 4:05 pm

Det er riktig at oppløsningen av sentralmakten i Somalia har hatt mye, hvis ikke alt, å si for utbredelsen av piratvirksomhet i farvannet utenfor Afrikas horn. Kaoset som startet på begynnelsen av nittitallet og som fortsatt er rådende, har kun hatt én periode preget av vanskeligheter for piratvirksomhet; nemlig Islamic Courts Union, som var Shariadominerte domstoler. Det er nok feil å sette likhetstegn mellom disse og piratvirksomhet ettersom det nettopp var domstolene som fikk stoppet piratene en liten periode, inntil koalisjoner av CIA-sponsede krigerklaner forsøkte å ta makten, og til slutt Etiopias invasjon av Somalia i 2006, som igjen gjorde piratvirksomhet attraktivt. Jeg støtter på ingen måte Shariadomstoler, religiøse domstolerer er generelt en uting, men her er det altså ikke Islam som er problemet.