Økologisk Miljø Blogg

Kommentarer fra et miljøvennlig ståsted

Skip to: Content | Sidebar | FooterPages

Kjøp økologisk mais og soya

14 November, 2008 (09:39) | Mat, Økologisk | By: Økologi

Ifølge VG finner Veterinærinstituttet rester av genmodifiserte planter i halvparten av den maten vi spiser. Det samme gjelder for fôret vi gir til dyrene i det norske landbruket. Det er spesielt soya og mais som er de store kildene av GM. På verdensbasis er ca 50% av disse plantene genmodifisert.

For oss som er opptatt av en mer miljøvennlig verden er dette bekymringsfullt. Personlig er ikke det viktigste argumentet mot GMO at det kan skade helsen vår (selv om dette må undersøkes grundig av forskningsmiljøer som ikke er i lomma på de store selskapene som produserer GM frø). Jeg synes at det er mer viktig å tenke på hva vi utsetter naturen for når vi slipper løs genmodifiserte organismer i økosystemene. Det er oppdaget flere eksempler hvor genmodifisert mais (som ifølge produsenten skal være steril) har spredt seg til vanlige maisplanter og de får dermed gener fra GMO plantene.
Det er også et stort minus at store selskap som Monsanto (kjent for å produsere en rekke farlige stoffer som Agent Orange og DDT) og Bayer får enorm kontroll over produksjonen av GM frø. Dermed er bøndene avhengig av de store selskapene for å kjøpe frø og bruke sprøytemidler som er tilpasset disse frøene.
Genmodifiserte planter kan gjøre store ødeleggelser ved at de inneholder giftige stoffer som er beregnet på å drepe sopp og skadedyr, men disse giftige stoffene er ikke spesifikk til skadedyrene og kan dermed drepe mange andre arter. GM planter er mistenkt for å være en av grunnene til at det har vært en kollaps i bestandene av bier i hele verden.
Dette er bare noen få argumenter hvorfor vi bør boikotte genmodifisert mat og velge økologisk istedenfor.

I VG artikkelen hevder Knut G. Berdal, seniorforsker ved Veterinærinstituttet, at genmodifiserte organismer faktisk kan være tryggere enn den maten vi har spist i tusenvis av år. Han viser til at matvareallergier og matintoleranse hos mennesker øker sterkt, men er det ikke mer sannsynlig at dette har med at vi tilsetter maten vår enorme mengder med kunstige tilsetningsstoffer?

Det beste alternativet for meg er å unngå konvensjonelle råvarer som kan inneholde spor av GMO og velge økologiske alternativer som ifølge regelverket til Debio ikke skal inneholde noe som helst GMO.

Comments

Comment from Benoni
Time November 14, 2008 at 10:09 am

” I VG artikkelen hevder Terje Traavik, forskningssjef ved GenØk – Senter for biosikkerhet, at genmodifiserte organismer faktisk kan være tryggere enn den maten vi har spist i tusenvis av år.”

– Det er ikke Traavik, men Berdal som sier det.

Comment from Økologi
Time November 14, 2008 at 10:16 am

Beklager, feilen er rettet opp.